Széchenyi Terv Plusz

Ültetvények, gyümölcsösök felszámolása

-
Áttekintés

Vállaljuk mezőgazdasági földterületek, legelők, gyümölcsösök, erdők, építési és ipari ingatlanok zöld területeinek karbantarását, kezelését, tisztítását.

Mikor a fás szárú növényzet olyan mértékben teret hódít, hogy zavarja a művelést, csökkenti a termőterületet, a földalapú támogatást, egyéb károkat okoz.

Részletek

A kiöregedett gyümölcsös, szőlő, energia ültetvények megszüntetése is gyakori feladat. Ilyenkor a föld feletti vágás után a talajszint alatt meg kell szüntetni a földben maradt tuskókat, gyökereket az egyszerűbb újraültetés érdekében.  Ebben az esetben lehetőség van csak az ültetési sor, tehát 65 cm szélességű tuskómarásra is.

Tudta?

A fa kivágása után a földben maradt tuskók eltávolítása általában nehezebb feladat, mint maga a favágás. Kézi erővel meglehetősen fárasztó és sok időt vesz igénybe. Különböző markoló vagy egyéb nagy gépek alkalmazása pedig egyrészt nem mindig lehetséges a nehezen hozzáférhető helyek miatt, másrészt pedig az ilyen típusú gépek óradíja jelentősen megterhelheti a pénztárcát.

Kétfajta megoldás létezik a tuskók eltávolítására. Egyik az önálló robbanómotorral működtetett tuskómaró gép, amely kis méreténél fogva alkalmas a szűkösebb munkaterületek megközelítésére is. Bármilyen nagyságú csonk szétforgácsolására képes. A másik pedig az erdős területek, vagy kiöregedett gyümölcsös felszámolása, és szántóföldek szélének tisztítása esetén visszamaradt sűrű tuskós földterület. Ebben az esetben a Doppstadt Grizzly DT 32 típusú 320 lóerős géppel vesszük kezelésbe az adott területet. Ezzel a technológiával 2,4 m széles rotoros zúzóhengerrel a talajszint alatt 25-30 cm-rel végezzük el a földben maradt tuskók, gyökerek darabolását.  Mezőgazdasági területek esetében az így kapott területen akár azonnal vethető talajszerkezetet is hagyhatunk hátra.

Lehetőség van pászta készítésre is, melynek során csak az ültetési sorban, 70cm szélességben marjuk ki a tuskót a körmös zúzóhenger segítségével.